26 Ağustos 2012 Pazar

Giotto di Bondone!

Fransızca’daki Renaissance («Yeniden Doğuş») terimi, İtalyanca’daki rinascimento veya rinascita terimlerinin karşılığıdır. Avrupa sanatlarındaki yenilenme, kökenini İtalya’da bulur. Rönesans yeniden doğma ve canlanma demektir bu yeniden doğuş düşüncesi İtalya'da ta Giotto zamanından beri yayılmaya başlamıştı. Bu dönemde sanatçılar antik çağa birnevi geri dönüş yaptılar ve Yunan mitolojisinden alınan konular işlenmeye başladı. 



Giotto kimdir?

Giotto, Cimabue'nin öğrencisi olan İtalyan ressam ve aynı zamanda mimardır. Floransa Katedralinin kırmızı, siyah, beyaz mermerle kaplı çan kulesi Giottoya aittir ki bugün hala ayaktadır. Bunun yanında bir çok kilise ve şapelin fresklerini yaptı. Fresklerinde Hristiyanlıkla ilgili konulara yani azizlere, meleklere, Hz. İsaya yer verdi daha çok. O dönemde önemli figürü vurgulamak için resmin kendi içinde düzenlemesine önem veriliyordu. Giotto da bunu kullandı. Çağına göre daha gerçekçi bir üsluba sahip. Figürlerin yüzlerinde duyguları belirtti, elbise kıvrımları hacimli görünüm kazandı. Zaten kendisi resim sanatında ışık ve gölge ile plastik resim sanatının öncüsüdür. Buna bağlı olarak da diyebiliriz ki; resme perspektifi yavaş yavaş getiren ressamdır. Bu da Rönesansı Gotikten ayıran önemli farklardandır.



İtalyan resminin hala bütün Orta Çağ avrupasını etkileyen Bizans geleneğine bağlı olduğu bir dönemde, Avrupa Sanatı Giotto ile gerçekliğin tadına varırGiottoya kadar Avrupa resmi Bizans resminin devamından başka bir şey değildir. Aslında sanatını biraz da tabiata borçludur desek yanlış olmaz. 



Giotto'nun olduğu sanılan yedi panoluk İsa nın Yaşamı dizisi Boston. Floransa, Londra, Münih ve New York müzelerine dağılmış durumdadır. Giotto'nun resimlerinin belirlenememesinin nedeni, yapıtlarının çoğunu imzalamamış olmasıdır. İmzalı resimlerinin çoğunu ise yardımcılarının yaptığı sanılmaktadır. 


2 yorum:

  1. sevgili madamella, hep yapmak istediğim bir şeyi yapmışsın, ne güzel! uzun uzun bir resme bakmak ve resimler üzerine konuşmak harika bir şey!
    sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz beni çok mutlu etti zira bu tür şeylerle alakadar olan pek az insan var.

      Hoş kalın.

      Sil