22 Ocak 2013 Salı

Pieter Brüegel

   16. yüzyılın Flamalle ressamı bu sanatçının resim yaptığı dönem biraz da Maniyenizm dönemine giriyor. Bugünkü Belçika sınırlarında yaşadı. 1553'lerde Romaya gitti. Roma'dan döndükten sonraki 10 yıl içinde Flamalle Bölgesinin köylülerini resmetti. Bu tablolarda düğünlerde dans edenler, tarlalar, oburca yiyip içen neşeli, canlı, kaba, saba köylüler yer alır. Bu sanatçının resimlerinde artık gerçekçi manzara tasvirleriyle karşılaşıyoruz. Resimlerini yaparken gerek atasözleri, gerek deyimler, gerekse günlük hayatın getirdiklerinden etkilenerek yaptığını görüyoruz.

   En önemli resimlerini 44 yıllık yaşamının son zamanlarında verdi. Dini konulu resimlere ayrı önem verdi. Müneccim Kralların Tapınması resmi bugün Londra Ulusal Galeridedir. Son dönem resimleri dünya­ya bakışını, doğanın bağımsızlığı karşısında insanoğlunun güçsüzlüğünü, kimi kez de acı­masızlığını ve ahmaklığını yansıtır. Buna kar­şın, yapıtlarında umutsuzluk yoktur. Bu da Bruegel'in doğal güzelliğin her biçimine duy­duğu hayranlıktan ve dünyaya alaycı bir gözle bakabilmesinden kaynaklanır.



   Resimleri diğer sanatçılara göre renk, fon, kompozisyon açısından yalın. Bazı resimlerinde hayali tasvirlere yer veriyor. Yine diğer sanatçılardan farklı olarak resimlerini ışık, gölge oyunlarından yararlanmadan yaptı zira ışık bir yerden geliyor gibi değil de her yerden geliyor gibidir. Bu yönüyle bilindik şemanın dışına çıkıyor sanatçı.  Sert geçişler yoktur. 


                                                   Kış Manzarası Resmi





                                                                 Babilin İnşası




                                                                    Hasat




                                                                Köy Düğünü

                                                       


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder